dilluns, d’octubre 19, 2009

Esclaus moderns


Em va agradar la darrera pel.lícula d'Amenábar, Ágora. Veient-la li vénen a un pensaments sobre com de perillosos són els fanatismes religiosos. Vaja, tots els fanatismes. En nom d'una creença s'oblida la raó i el respecte pels altres i la gent, les masses, arriben a embogir. Lamentablement en tenim molts exemples, al llarg de la història.


Em va fer pensar també en el tema de l'esclavitud. Pot ser a la pel.lícula s'ha endolcit la vida dels esclaus d'aquells dies. Segur. I pot ser que avui aquell sentit de pertanyença a un tercer en cos i ànima no existeixi, ni els esclaus estrictament parlant. Però tants segles després, seguim sent-ho tant com abans; esclaus dels horaris, dels costums, de les presses, de la paperassa, de les factures, dels bancs, de caps a qui no coneixeríem i encara menys faríem cas si no fos perquè és la feina, de les pors... tenim tants motius per acotar el cap com aleshores, o més encara. Això sí, el nostre deu ser el temps dels esclaus... d'amo invisible. Múltiples amos, compartits i invisibles.

Fotografia: Metro de Santiago. Propietat: Ryan Greenberg

Etiquetes de comentaris:

dimarts, d’octubre 06, 2009

Adéu al Michael Reese Hospital


L'Hospital Michael Reese de Chicago (2929 South Ellis Avenue), el centre mèdic on va nèixer Robert James Fischer, el 9 de març de 1943, va tancar les seves portes el passat 30 de Juny. El Reese va ser fundat el 1881 i era un dels hospitals més vells de Chicago. Va ser dissenyat pels arquitectes Schmidt, Garden i Martin i era un bon exponent de l'estil de l'Escola de Chicago. La candidatura derrotada als jocs olímpics del 2016 de la ciutat nordamericana preveia la seva remodelació per donar lloc a la vila olímpica. Ara tot aquest projecte i la pròpia conservació del recinte, anys enrere emblemàtic i avui desèrtic, és una incògnita.

La imatge correspon als anys 50 i il.lustra el món i els temps als que va arribar el petit Fischer. Qui sap si aviat no en quedarà ni una pedra, com del camp dels Dodgers (Ebbets Field), un altre indret lligat a la memòria de Bobby. Temps era temps, i no s'atura.

Fotografia: Michael Reese Hospital als anys 50. Propietat: Forgotten Chicago

Etiquetes de comentaris:

diumenge, d’octubre 04, 2009

Get back to where I once belonged


Fotografia: Barcelona in black and white; Colom i Montjuïc. Propietat: rayparnova

Etiquetes de comentaris: