dijous, d’agost 12, 2010

Connexions fischerianes a Origen?


Diumenge passat vaig anar a veure Origen (Inception en versió original) la interessant proposta cinematogràfica de Chris Nolan (1970), el director anglès i autor d'altres films destacats com The Dark Knight (2008), Batman Begins (2005) o Memento (2000).

Desconeixo les fílies escaquístiques de Nolan, però per a la meva sorpresa, la cinta es va anar poblant de petits links fischerians. Se m'acuden els següents: el principal i més fàcil, el nom d'un dels dos protagonistes, un tal Robert Fischer (sense americanitzar erròniament per Fisher, gràcies a Déu). Altres són més subtils, però evidents per als qui hagin seguit el campió de Brooklyn: els escenaris japonesos i els nevats on mor el tal Fischer (com Bobby ho va fer a Islàndia), l'àlfil (la seva peça preferida) que utilitza la noia per esbrinar si somnia o no, les traumàtiques relacions del protagonista amb son pare..., tot plegat molt curiós. Ah, i la darrera, és clar. Cal tenir un qüocient intel.lectual proper al de l'autèntic Fischer per entendre totes les complicacions argumentals de la pel.lícula.

Adjunto un post del bloc Strange Culture que ha aprofundit més en aquestes sincronicitats hipotètiques i, en relació a l'estimulant vessant psicològic de la interpretació dels somnis, un enllaç sobre un somni de Jung què em va recordar la pel.lícula quan plantejava el descens gradual d'uns somnis dintre d'altres.

Fotografia: Bobby Fischer versus Eliot Hearst, 1962

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici