divendres, de setembre 29, 2006

Llibres recomanables (1): Russian Silhouettes (Genna Sosonko, New in Chess, 2001)


Vull introduir en aquest blog un espai per parlar d'un tipus de llibres d'escacs: biografies, assajos, recerca històrica i tornejos del passat. Deixo per altres sites més especialitzats tot allò relatiu a apertures, mig joc, finals, estudis, problemes, software, etc.

El llibre amb què començo la secció l'he trobat senzillament fantàstic; es tracta d'una petita col.lecció de retrats personals sobre jugadors que ha conegut l'autor, el GM Genadi Sosonko (1943), un dels primers sinó el primer emigré de luxe dels escacs soviètics al món occidental. Sosonko es va establir exitosament a Holanda i paulatinament va abandonar la competició activa per dedicar-se primer a l'entrenament de jugadors i posteriorment a tasques editorials per a New in Chess. De fet, aquest llibre, com els dos que el segueixen (The Reliable Past i el recent Smart Chip from Sant Petersburg) no són més que reculls dels articles que el GM de l'aleshores Leningrad (ara Sant Petersburg) escriu regularment per a New in Chess.

Els retrats de Sosonko enganxen perquè busquen la persona més enllà de la seva carrera esportiva; sovint ens parla de les misèries d'un temps ja desaparegut, inseparable del sistema econòmic de la URSS. Sense morbositat ni condescendència o sensibleria, Sosonko ens vol trasmetre que aquells campions tenien clarobscurs com tothom i que intentaven sortir endavant en les condicions que tenien, sovint força limitades.

Els assajos de Russian Silhouettes tracten les figures de Tal, Botvinnik, Polugaevsky, Geller, Capablanca (a través de la seva vídua Olga Clark), Zak, Furman, Koblenz, Vitolins, Grigorian i Levenfish. Tots són excel.lents, però si n'hagués de fer un tria sense dubte escolliria els de Lyova Polugaevsky, Aivars Vitolins i Grigory Levenfish. Guardo amb molta estima el meu exemplar de RS, signat amablement durant el torneig d'Olomuc (República Txeca, agost de 2001) pel recentment desaparegut Rathmir Kholmov (1925 - 2006) que apareix en el marge d'una fotografia del llibre amb Furman.

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici