dimecres, d’octubre 03, 2007

Anand, primus inter pares

Els pronòstics es van fer realitat i Anand s'ha coronat merescudament campió del món a Mèxic, per davant de Kràmnik i d'un excel.lent Gelfand. Ben aviat el jugador indi va agafar el liderat i amb una regularitat i un control molt seriosos va imposar un ritme impossible de frenar pels seus rivals. La victòria d'Anand ha estat acollida amb la simpatia de gairebè tothom, gràcies al tarannà cordial i amable del jugador, aliè al frontisme dels darrers temps entre Kràmnik i Topalov, així com a les polèmiques de la FIDE.

Anand, Kràmnik i Topalov són avui dia els millors jugadors del món. Malauradament no hem pogut veure lluitar el búlgar a Mèxic, però això no treu ni una mica de mèrit al triomf d'Anand. Kràmnik ha fet un torneig correcte, que potser hauria estat suficient a Dortmund per endur-se el títol, però que davant d'un Anand pletòric ha resultat curt. En tot cas, el proper matx entre ambdós promet ser apassionant, tot un xoc de trens, atès que la força del rus augmenta en matxos (com en el cas de Petrossian) i un Anand en plena forma sembla molt difícil de batre. Seria interessant conèixer l'opinió de Kasparov al respecte. I pel que fa al tercer en discòrdia, l'observància del nou cicle per Topalov és indispensable per al mateix prestigi de la competició, si es vol que recuperi la lluentor (i les bosses de premis) d'altres temps.

Com s'ha esmentat anteriorment, magnífica performance de Gelfand (arribant pot ser a tocar el seu sostre?). I de la resta, poc a dir, si bé sembla clar que Aronian i Leko han decebut (quin horitzó real es planifica el sòlid jugador hongarès? Per a quan?) i Svidler, Morozevitx (el meu preferit amb la mà al cor) i Grisxuk al seu lloc, ni fred ni calent.

Honor a l'humil campió indi. A casa nostra, dos apunts interessants. El primer, la molt notable victòria per segon any consecutiu de Marc Narciso en el Circuit Català, per davant de la legió de gladiadors titulats arribats a Catalunya per combatre a l'arena dels nostres tornejos estivals, i el segon relatiu al proper Magistral Casino de Barcelona on podrem veure a vaques sagrades com Vaganian i Beliavsky, així com la jove realitat USA que és Nakamura, enfrontant-se a una bona tria dels millors jugadors del país. Pinta bé.

Fotografia: Anand i la seva dona, Aruna, a Nova Delhi, en transport públic. Propietat: Shailendra Pandey

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici