dimarts, d’agost 07, 2007

La plusmarca de Bill Lombardy

Aquest mes d'agost farà cinquanta anys que Williams James Lombardy (1937) va conquerir el títol de campió del món junior d'escacs a Toronto, amb una puntuació rècord mai més aconseguida: 11 punts sobre 11 partides. Per darrera del novaiorquès es van classificar l'alemany occidental Gerusel (9.0), l'holandès Jongsma (8.5) i el soviètic Selimanov (8.0).


La segona meitat dels cinquanta i els primers seixanta van ser els millors anys de Lombardy, un fort GM inevitablement eclipsat per l'astre Fischer. Al 1956 va aconseguir la medalla d'or en el segon tauler de l'equip USA a l'Olimpíada d'estudiants d'Upsala, a Suècia. L'any següent, a part de la seva exhibició al campionat mundial junior, es va classificar quart en l'absolut americà. El 1960 és també un any cabdal en la trajectòria del jugador nascut al Bronx: a la setena Olimpíada estudiantil celebrada a Leningrad obté la medalla d'or en el primer tauler, obtenint 12 punts sobre 13 possibles (un 92%) per davant del propi Spasski (83%), al qui bat en el seu duel particular conduint les peces negres. Aquell campionat ara oblidat va esdevenir una fita extraordinària en el seu dia: l'equip USA va quedar campió per davant de la URSS a domicili, en temps d'hegemonia absoluta de la màquina soviètica i els americans a més es van endur tres medalles d'or en els tres primers taulers: Lombardy, Charles Kalme (88.5%) i Raymond Weinstein (75%). Aquell equip mític de joves el completaven Anthony Saidy, Edmar Mednis i Eliot Hearst.

També a finals de 1960 Lombardy es classifica segon en solitari en l'absolut americà, per darrera únicament de Fischer. La relació entre tots dos és ben coneguda, especialment per la col.laboració de Lombardy com a segon de Fischer en el matx de Reijkiavik, al 1972. I la seva amistat ve de molt lluny: de fet, al ja esmentat absolut USA de 1957, la victòria de Lombardy també amb negres sobre Reshevsky en la darrera ronda del campionat va fer possible que Fischer es coronés campió americà per primer cop.

Entre d'altres competicions de menys renom, Lombardy encara s'enduria els US Open dels anys 1963 i 1965. Va estudiar psicologia i teologia, ordenant-se capellà en la tradició catòlica familiar (d'origens italians, russos i polonesos). Posteriorment va penjar els hàbits i es va casar. Retirat de tota competició, encara avui se'l pot trobar ocasionalment impartint lectures de partides al Marshall, el club de la seva vida.

L'afable Bill era un jugador sòlid, posicional i d'estil altament pedagògic, especialment pel que fa a l'ús del centre i la parella d'àlfils. Us deixo la partida del campionat mundial junior que ell mateix considerava de major interès, la disputada contra el segon classificat, l'alemany occidental (eren altres temps) Mathias Gerusel.


World Junior Championship, Toronto, 1957

Blanques: M. Gerusel (GER)

Negres: W. Lombardy (USA)

Defensa Nimzoíndia

1. d4 Cf6 2. c4 e6 3. Cc3 Ab4 4. Dc2 Cc6 5. Cf3 d5 6. a3 Axc3+ 7. Dxc3 Ce4 8. Dc2 e5 9. dxe5 Af5 10. Da4 O-O 11. Ae3 d4 12. Td1 dxe3 13. Txd8 exf2+ 14. Rd1 Tfxd8+ 15. Rc1 a6 16. Db3 Cc5 17. Dc3 Ca5 18. e4 Cab3+ (0-1)




Fotografia: Lombardy Propietat: Llibre Oficial de l'Olimpíada de Leipzig, 1960




Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici