divendres, de novembre 17, 2006

Decepció a Moscou (Memorial Tal)

Per a indignació de bona part de la comunitat escaquística, la ronda final del Memorial Tal ha deparat cinc taules sense lluita, quatre de les quals per sota de les 20 jugades i la cinquena en 26. La prova tenia la categoria XX, es disputava per la modalitat de lliga (round-robin), i hi prenia part una plèiade de SúperGM: Svidler (2750), Morozevich (2747), Leko (2741), Aronian (2741), Gelfand (2733), Mamedyarov (2728), Shirov (2720), Grishuk (2710), Ponomariov (2703) i el nen Carlsen (2698).

Els previs de la darrera ronda eren prou interessants: Ponomariov, Leko i Aronian tenien 5 punts i Gelfand 4,5, i s'havien disputar les partides Ponomariov-Leko i Aronian-Gelfand. Així doncs, tot estava per decidir i qualsevol resultat era possible. Malauradament el pactisme entre els professionals va tornar a fer acte de presència i va aigualir qualsevol expectativa d'espectacle. Com pot entendre's que Ponomariov acceptés sumísament amb les taules passar de la primera a la tercera posició en la classificació definitiva? I que Gelfand no intentés fer saltar la banca batent Aronian? Pels fixos convinguts? Pel repartiment dels premis? La caiguda de la URSS ha portat la substitució de la justificació política d'aquests pràctiques (recordeu Curaçao?) per una de merament econòmica. Són els signes dels temps i no sembla que sigui fàcil deslliurar-nos-en.

En qualsevol cas, els organitzadors poden treure'n conclusions de profit:

1) Per potenciar la competitivitat entre els contendents, res millor que tornejos amb la fórmula del KO (eliminatòries).

2) Els fixos ( o segons quins fixos) ... adormen.

I encara poden decidir qui conviden o no a participar en les proves que organitzen. I aquí tenen uns quants noms per a la seva llista. Si li haguessin dit a Tal!

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici