dijous, de març 01, 2007

Llibres recomanables (6): My Seven Chess Prodigies (John W. Collins, Simon & Schuster, 1974)


My Seven Chess Prodigies és també una obra menor, publicada l'any 1974, per tal d'aprofitar el boom Fischer. Tanmateix té un interès eminentment humà, atès que el seu autor és Jack Collins, una figura carismàtica que oportunament m'agradaria comentar de forma particular i que va ser, d'alguna forma mestre, tutor o promotor dels set prodigis descrits en el llibre: Bobby Fischer, William Lombardy, Robert Byrne, Donald Byrne, Raymond Weinstein, Salvatore Matera i Lewis Cohen.

L'oportunisme d'aquest treball és percep fàcilment en alguns detalls, com ara que li demanessin a Fischer la redacció del pròleg i que aquest s'hi negués, o bé la inclusió forçada en el volum de noms poc coneguts, com ara Matera i Cohen, juntament amb els GM consagrats que en el seu dia van constituir la columna vertebral de la selecció USA en els seus temps daurats dels 60. Un altre detall que no s'escapa al lector és que un dels capítols menys aconseguits (i possiblement el que pretenia atreure més els compradors) és precísament el relatiu a Fischer, simplement perquè el pas de l'astre per la vivenda-club de Collins al districte de Brooklyn va ser molt breu.

Amb tot, MSCP és un llibre interessant. Ens recorda com aquells que mes tard serien figures internacionals van arribar encara criatures a casa dels germans Collins buscant millorar el seu nivell de joc i ens descriu la seva trajectòria i estil des de la proximitat privilegiada i l'afecte paternal del seu autor, autèntic protagonista del volum.

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici