diumenge, d’agost 26, 2007

I els amateurs?

Com cada any per aquestes dates, s’ha obert un debat sobre l'organització de tornejos i, de fons, l'estat dels escacs a Catalunya. Les condicions per als titulats internacionals i en general, la qualitat de les sales de joc són els temes més tractats; podeu veure al respecte els articles d'opinió d'AND i els blocs de Michael Rahal i el meu amic Manel García.

Personalment estic a favor de protegir els professionals, perquè penso que en darrer terme significa protegir la salut del propi joc. Però també defenso la competència: si abans van venir uns cal acceptar que ara arribin uns altres i lluitin pels premis. Una altra cosa és que l'augment de l'oferta s'aprofiti per rebaixar condicions. No hauria de ser, tot i que tampoc descobrirem ara les dificultats dels organitzadors per muntar any rere any els seus oberts.

Resulta interessant també parlar dels altres, els convidats de pedra en tants tornejos, els amateurs. Els aficionats federats són els qui paguen (paguem) les inscripcions, el cos quantitatiu que dóna massa a un torneig (recordeu els publicitats records de participació de Benasc o Sants, com exemple) i el principal mercat econòmic del joc (llibres, revistes, software, classes, internet, etc.,) encara que només sigui per una qüestió purament numèrica. I tanmateix semblem invisibles alhora d'analitzar com van les coses.

Crec que hi ha un evident desgast d'aquesta classe obrera. M'explicaré. La inflació de GMs i MIs en els nostres oberts no solament ha comportat en determinats casos una subhasta trista a la baixa de les seves condicions; la seva comprensible necessitat d'obtenir ingressos fa que se’ls pugui trobar en tot tipus de proves en què hi hagi premis en metàl.lic (per petits que aquests siguin) i, evidentment, s'ho enduen pràcticament tot. En proves a ritme lent, per exemple, en què s'ha consolidat la divisió entre tornejos de categoria A, B i fins i tot C (probablement herència dels tornejos per a categories de temps pretèrits -tercera, segona i primera-), el fet és que, paradoxalment, és més rendible i competitiu per a un aficionat la classe B o la C, que no pas la A! O (figures en progressió al marge), quines possibilitats té un 2000 de sucar premi de la classificació general en un obert? Cap. I un 2100? Cap. I un 2.200? Em puc equivocar, però em penso que ben poques, per no dir poquíssimes. I els trams per aquestes franges sovint es fonen en un de sol i ben pobret. Passa el mateix també en els tornejos de blitz i semi-ràpides. Segur que tots podem recordar-ne exemples. Sense voler convertir en categoria l’anècdota, per a mi va ser sorprenent veure participant en un torneig de festa major d'un poblet de l'Anoia, fa un parell d'anys, un MI envoltat per 1900 i 2000, o la mateixa concentració de titulats del passat torneig de festa major de Cubelles, que esmentava a la meva anterior entrada. I comprenc que els organitzadors mesurin l'èxit dels seus tornejos per la presència de GMs i MIs però..., i la tropa? Tancats a part, funcionarien els oberts sense aficionats?

Parlava recentment amb un amic sobre el tema, un 2175 FCE que fa més de 20 anys que roda pels taulers, i em deia que alguna cosa s'estava movent al respecte, quelcom de l'estil d'un circuit amateur. I ben pensat no estaria malament. De tornejos de flaire 100% amateur encara ens queden l’Obert del Barcelonès i els Territorials provincials (em refereixo als pretèrits Obert de Barcelona i l'Individual de Catalunya dels diumenges al matí). Una possibilitat per promoure proves amateurs en el circuit privat seria inserir-les en el marc de festivals, tal com ja fan Dortmund, Pardubice i, si no vaig errat, Benidorm i Calvià (per cert, que ningú vegi en l’esment d’algun d’aquests noms un rerefons de política federativa, no hi ha cap intenció de fer-ho). Per definir el límit d’admissió podria aprofitar-se la mateixa clàusula que avui estableix el dret a no pagar les inscripcions (al voltant dels 2.350 elo FIDE). Els que en un torneig no paguen, en l’altre no poden prendre part. I els aficionats, per contra, podrien decidir si juguen amb titulats o no (o en les dues competicions si aquestes no es solapen).

No ho sé, és complicat perquè han de sortir els comptes i ara per ara el més calent és a l’aiguera. En qualsevol cas, se m’acudeixen algunes propostes que poden discutir-se amb la voluntat de millorar el present:

1. Donar més pes al títol de Mestre Català. Aquesta figura és la màxima fita a la que la immensa majoria d’aficionats poden aspirar (millor dit, somiar) i actualment sembla devaluada, injustament. Els MC podrien gaudir d’inscripcions gratuïtes en els oberts homologats, independentment del seu ELO, i podria establir-se un tram de premis específic per aquests titulats.

2. Potenciar l’Obert de Barcelona i els campionats territorials (l’antic Individual de Catalunya). Millors premis, més facilitats, etc.

3. Millorar els trams per als preferents en els oberts. Establir-ne un cada 100 punts d’elo; tampoc és important que la dotació sigui vistosa, però es crea un alicient per als qui habitualment no tenen res a guanyar en aquestes competicions (elo al marge).


4. Potenciar formats diversos de tornejos, com ara els de cap de setmana, encara que siguin solament de 5 o 6 rondes. Aquesta opció és usual als EUA i el Regne Unit i pot ser més compatible per a molts jugadors que no pas comprometre's durant 9 tardes seguides o 9 diumenges consecutius.

Segur que en surten més. El debat continua obert.





Fotografia: Torneig Ràpides Monistrol 2007 Propietat: Club d’Escacs Monistrol

Etiquetes de comentaris:

dilluns, d’agost 13, 2007

Canícula

Uffff. Arribat el punt fort de l'estiu poques coses vénen de gust més enllà de protegir-se de la calor. Tot tancat; carrers deserts; aparcaments lliures. Vacances, descans, família, seguir els partits de pretemporada del Barça amb la companyia d'una beguda refrescant i com no, unes ràpides, el més fresquet que hom pugui estar.

Ahir diumenge vaig anar a Cubelles, al torneig de partides a 10 minuts que el Club el Castell organitza, des de fa tres anys. Pel fet de coincidir amb el supertorneig actiu Vila del Poble Nou em pensava que seria més un dia de festa local que una altra cosa, però Déu n'hi dó la de titulats que s'hi han aplegat: cuirassats, destructors, submarins ..., tota una armada estival concentrada sota els tendals del passeig marítim de Cubelles. L'organització va tenir la intel.ligent idea de donar molts premis (entre classificació general, trams, junior, fèmines i veterans) i aquests, encara que petits, han atret molta gent. La copa per a Marcelo Panelo i molt bé per la gent d'Esparreguera: Expósito i Almeria (aquest cop no hi ha hagut clàssic, Marc) que han quedat entre els cinc primers classificats. La proximitat (millor dit immediatesa) de la platja i la possibilitat de prendre banys entre partides també ha afavorit una cert to distés que sempre és d'agrair (i més darrerament) i prova d'això és que la jornada ha estat més que pacífica. En fi, un petit torneig recomanable per a tots els públics.

Bons escacs i millors vacances.

Fotografia: must_be_summer Propietat: myshkin

Etiquetes de comentaris:

dimarts, d’agost 07, 2007

La plusmarca de Bill Lombardy

Aquest mes d'agost farà cinquanta anys que Williams James Lombardy (1937) va conquerir el títol de campió del món junior d'escacs a Toronto, amb una puntuació rècord mai més aconseguida: 11 punts sobre 11 partides. Per darrera del novaiorquès es van classificar l'alemany occidental Gerusel (9.0), l'holandès Jongsma (8.5) i el soviètic Selimanov (8.0).


La segona meitat dels cinquanta i els primers seixanta van ser els millors anys de Lombardy, un fort GM inevitablement eclipsat per l'astre Fischer. Al 1956 va aconseguir la medalla d'or en el segon tauler de l'equip USA a l'Olimpíada d'estudiants d'Upsala, a Suècia. L'any següent, a part de la seva exhibició al campionat mundial junior, es va classificar quart en l'absolut americà. El 1960 és també un any cabdal en la trajectòria del jugador nascut al Bronx: a la setena Olimpíada estudiantil celebrada a Leningrad obté la medalla d'or en el primer tauler, obtenint 12 punts sobre 13 possibles (un 92%) per davant del propi Spasski (83%), al qui bat en el seu duel particular conduint les peces negres. Aquell campionat ara oblidat va esdevenir una fita extraordinària en el seu dia: l'equip USA va quedar campió per davant de la URSS a domicili, en temps d'hegemonia absoluta de la màquina soviètica i els americans a més es van endur tres medalles d'or en els tres primers taulers: Lombardy, Charles Kalme (88.5%) i Raymond Weinstein (75%). Aquell equip mític de joves el completaven Anthony Saidy, Edmar Mednis i Eliot Hearst.

També a finals de 1960 Lombardy es classifica segon en solitari en l'absolut americà, per darrera únicament de Fischer. La relació entre tots dos és ben coneguda, especialment per la col.laboració de Lombardy com a segon de Fischer en el matx de Reijkiavik, al 1972. I la seva amistat ve de molt lluny: de fet, al ja esmentat absolut USA de 1957, la victòria de Lombardy també amb negres sobre Reshevsky en la darrera ronda del campionat va fer possible que Fischer es coronés campió americà per primer cop.

Entre d'altres competicions de menys renom, Lombardy encara s'enduria els US Open dels anys 1963 i 1965. Va estudiar psicologia i teologia, ordenant-se capellà en la tradició catòlica familiar (d'origens italians, russos i polonesos). Posteriorment va penjar els hàbits i es va casar. Retirat de tota competició, encara avui se'l pot trobar ocasionalment impartint lectures de partides al Marshall, el club de la seva vida.

L'afable Bill era un jugador sòlid, posicional i d'estil altament pedagògic, especialment pel que fa a l'ús del centre i la parella d'àlfils. Us deixo la partida del campionat mundial junior que ell mateix considerava de major interès, la disputada contra el segon classificat, l'alemany occidental (eren altres temps) Mathias Gerusel.


World Junior Championship, Toronto, 1957

Blanques: M. Gerusel (GER)

Negres: W. Lombardy (USA)

Defensa Nimzoíndia

1. d4 Cf6 2. c4 e6 3. Cc3 Ab4 4. Dc2 Cc6 5. Cf3 d5 6. a3 Axc3+ 7. Dxc3 Ce4 8. Dc2 e5 9. dxe5 Af5 10. Da4 O-O 11. Ae3 d4 12. Td1 dxe3 13. Txd8 exf2+ 14. Rd1 Tfxd8+ 15. Rc1 a6 16. Db3 Cc5 17. Dc3 Ca5 18. e4 Cab3+ (0-1)




Fotografia: Lombardy Propietat: Llibre Oficial de l'Olimpíada de Leipzig, 1960




Etiquetes de comentaris: