dimarts, de juny 05, 2007

Llibres recomanables (7): Bobby Fischer versus the Rest of the World (Brad Darrach, Stein & Day, 1975)

Per començar el comentari sobre aquest llibre m'agradaria puntualitzar el títol de la secció. Habitualment es recomanen llibres que agraden, però no sempre és el cas. I no és aquest el cas. El valor de Bobby Fischer versus the Rest of The World cal buscar-lo estríctament en el seu impacte per esdevenir subjecte històric en el cas Fischer, després que aquest guanyés el títol de campió del món.


La història és coneguda. Brad Darrach, el periodista autor de BFvRW, va aconseguir entrar dins de l'equip del campió americà durant la seva preparació per al matx de candidats contra Petrossian (1971) i el va acompanyar fins al duel de Rejkiavik contra Spassky, l'any següent. El fruit d'aquest treball van ser diversos articles apareguts a Life i el present llibre. No entenc ni com va aconseguir entrar en un grup tan selecte, ni com va decidir-se a escriure aquest llibre, un relat que ataca i infantilitza exageradament la figura de l'aspirant a la corona mundial. L'enemic a casa. Per què va actuar així Darrach? Simplement per guanyar diners? La fi justificà els mitjans? No, si us plau. Tant se val qualsevol interpretació: el fet és que per 2,95 $ de l'època (1975), el públic americà va poder comprar un llibret que va ofendre profundament Fischer, fins al punt de decidir interposar una demanda judicial contra el seu autor.


Pel seu estil de redacció BFvRW és més aviat fast food que una altra cosa i tracta extrems de difícil comprovació que, en tot cas corresponen a la intimitat de les persones. Salsa rosa dels escacs. Pot ser aquesta hauria estat l'arma que els soviets haguessin necessitat per tombar Fischer, més que qualsevol equip d'analistes. Viure per veure.

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici