dissabte, de juny 30, 2007

Saint-Lô (2006): rera les passes del Desembarcament de Normandia

Si conciliar escacs i vida familiar no és gens fàcil, afegir en aquesta equació les vacances pot resultar simplement un còctel explosiu. Tanmateix, paga la pena provar-ho, sempre buscant indrets atractius, amb possibilitat d'activitats per als més petits i un hospedatge que compensi les estones en què abandonem la family. En aquest context triar França és una bona recomanació: proximitat geogràfica, cultural i lingüística, diversitat d'oferta turística, qualitat en l'allotjament (no barat, però tampoc singularment més car que el podem trobar aquí), riquesa gastronòmica i dotació de serveis són algunes bones raons per a la seva elecció. I tants matissos i caràcters diferents com terroirs de l'Hexàgon. Escollir entre tantes possibilitats és difícil. Per a la meva primera incursió escaquística a la pàtria de Molière vam decidir Normandia i la base d'operacions que ens oferia el petit festival de Saint-Lô a la primera quinzena de juliol.

Fotografia: Sainte Mère Église, 2006. Propietat: Carles

Saint-Lô és un petit municipi del Departament de la Manche, a la Regió de la Baixa Normandia. El Saint-Lô d'avui poc té a veure amb la vila històrica: el vespre del dia D els bombardejos aliats van suposar la seva pràctica destrucció, raó per la que es va conèixer des d'aleshores com la Capital de les Ruïnes. Després de la Segona Guerra Mundial es va reconstruir la ciutat, que arriba als nostres dies sense grans atractius en sí però amb tots els serveis necessaris per al descans i amb les possibilitats que dóna per trobar-se a curtes distàncies dels indrets més turístics tant per patrimoni (Caen, Bayeux) com història. I dir història a Normandia significa reviure el Desembarcament.

Els escenaris naturals, les viles i els museus ámb temàtica relativa a l'Operació Overlord són senzillament espectaculars. Les rutes ofertes permeten reviure intensament aquell gran moment de la història. Platges eternes poblades amb defenses i monuments; cementiris corprenedors on es recullen les restes i el record dels soldats dels dos bàndols caiguts en combat; museus amb material original i reproduccions exactes dels esdeveniments locals ens permeten organitzar una agenda de visites curtes que es pot complementar perfectament amb els horaris de les partides.

Fotografia: Desembarcament de Normandia (6/6/1944, Platja d'Omaha) Propietat: United States Federal Government

Normandia també és un bon destí per a qui gaudeixi amb la bona cuina i és la pàtria de dos tresors culinaris: el cammembert i el calvados. Imperdonable és visitar aquell país i no tastar-los. Total, que al final el que costa és anar a fer la partida. I això que el festival no està malament. Saint-Lô acull un tancat de Mestres Internacionals, un Open general per a federats i un altre específicament per a joves, fet que el fa doblement atractiu per a les famílies amb fritzies. L'organització i instal.lacions són correctes (el torneig es juga a un pavelló esportiu) i el nivell escaquístic francès és similar al de casa nostra. Per tant, nomès queda dir al que s'animi que com a mínim s'ho passarà bé i que probablement tindrà opcions a fer un resultat digne. Bonne chance!

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici